Categories
Objava
Categories
Objava

30th Anniversary of Slovenia-Albania Relations / Monumenta Exhibition dedicated to Arber cultural traces

Monumenta Albanica Justinopolitana Exhibition around the town of Koper-Capodistria in Slovenia, meaning the head of Istria, with the most famous Albanian noble families present in the town since its founding, under the Illyrian emperor Justin the Great, of the Justinian dynasty in 524 AD Christ, from whom Justinopolis was named, is the noblest reason for commemorating the 30th anniversary of bilateral relations between the Republic of Slovenia and the Republic of Albania.

Categories
Objava

Knjiga Monumenta Albanica Justinopolitana

Končno smo dočakali izid temeljne in pregledne knjige numenta Albanica Justinopolitana. Knjigo o Albancih v Istri Moskozi čas je napisal Peter Štoka, urednik naše revije Iliria. Navzočnost Albancev v Istri, zlasti v Kopru sega v daljno preteklost, o kateri vemo zelo malo. Kasneje so ti prihajali zlasti zaradi turškega zavojevanja Albanije po Skenderbegovi smrti. Največkrat so v pisnih dokumentih in v kamnu zabeleženi grofje, zavedati pa se moramo, da so z velikaši prihajali navadni ljudje, zlasti kmetovalci in raznovrstni obrtniki, celo umetniki. Istrski pisatelj Fulvio Tomizza je v romanu Boljše življenje zabeležil takšen dragocen spomin svojega prapradeda. V 17. stoletju je glavar Žoržij Radovan z družino na bragocu prebegnil pred turško invazijo iz Albanije. Številna družina se je izkrcala v Umagu ter se nastanila v Juricanih, poimenovanih po njem, ker so prišleki našli divji bezeg, habat, znanilca dobre zemlje.

Categories
Objava

Zgodovinska dejstva o močni navzočnosti Albancev na Primorskem.

Categories
Objava

V Sloveniji je izšla knjiga “Monumental Albanica Justinopolitana” avtorja Petra Štoke

V Kopru je bila 24. novembra organizirana predstavitev knjige v slovenskem jeziku “Monumenta Albanica Justinopolitana” avtorja Petra Štoke. Avtor je po štirih letih znanstvenih raziskav uspel rasvetliti zgodovino za več kot štirinajst albanskih plemiških družin ki so prispevali pred stoletji v beneškem Kopru. Slovesnosti so se udeležili organizatorji, Kulturno društvo “Iliria” in njegov predsednik Heset Ahmeti, predstavniki ministrstva za Kosovo, župan Kopra, Boris Popović, Albanci iz Kopra in, Albanci iz Italije in Hrvaške. Veleposlaništvo Albanije in veleposlaništvo Kosova. Udeležence so pozdravili župan Boris Popović, albanski veleposlanik Pëllumb Qazimi in namestnica veleposlanika Kosova Mirjeta Behluli. O knjigi je govoril avtor, Peter Štoka. Profesor Shyqyri Nimani pa je promoviral tudi svojo knjigo “Albanese”. Knjiga Petra Štoke bo v naslednjih mesecih izšla na albanskem in italijanskem jeziku. Istega dne 24. novembra zvečer sta slovenska in albanska publika v Kopru priča umetniškemu dogodku, ki se verjetno ne bo ponovil. V Stolnici mesta je bil organiziran koncert velike sopranistke Inve Mule v spremstvu pianistke Lule Elezi. Koncert je bil del številnih aktivnosti v okviru »Albanske kulture, ki ga je organiziralo albansko združenje “Iliria”. Pred koncertom so udeležence pozdravili predsednik združenja “Iliria” Heset Ahmeti, albanski veleposlanik Pëllumb Qazimi in profesor Shyqyri Nimani.